5.3.3 Peer-to-патенти

Peer-to-Patent е отворен повик кој им помага на испитувачите на патенти да најдат претходна уметност; тоа покажува дека отворените повици може да се користат за проблеми кои не се подложни на квантификација.

Патентните испитувачи имаат тешка работа. Тие добиваат строги, адвокатски описи на нови пронајдоци, а потоа мора да одлучат дали наведениот пронајдок е "роман". Тоа е, испитувачот мора да одлучи дали има "претходна уметност" - претходно опишана верзија на овој пронајдок - што би го направило предложениот патент валиден. За да разбереме како функционира овој процес, да го разгледаме испитувачот за патенти по име Алберт, во чест на Алберт Ајнштајн, кој го започнал во швајцарската канцеларија за патенти. Алберт би можел да добие апликација како што е патентот на САД 20070118658 поднесен од Хјулит Пакард за "Формулар за предупредување за избор на корисник" и многу е опишан во книгата Вики Влада на Бет Новек (2009) . Ова е првото барање од апликацијата:

"Компјутерски систем, кој содржи: а процесор; основен влез / излез систем (BIOS-от), вклучувајќи и инструкции логика, која, кога се извршува од страна на процесорот, конфигурирање на процесор да: иницира власта за самотестирање (пост) за обработка во основните влез / излез систем на компјутерски уред; присутни еден или повеќе формати на алармирање за управување со кориснички интерфејс; добијат сигнал избор од корисничкиот интерфејс идентификување на еден од формати на алармирање менаџмент претставени во корисничкиот интерфејс; и конфигурирање на уредот во комбинација со информатичкиот систем со формат на алармирање идентификувани управување. "

Треба Алберт да додели 20-годишен монополски права на овој патент или има ли претходна уметност? Вложувањата во многу патентни одлуки се високи, но за жал, Алберт ќе мора да ја донесе оваа одлука без многу информации кои му се потребни. Поради огромниот заостаток на патенти, Алберт работи под интензивен временски притисок и мора да ја донесе својата одлука врз основа на само 20 часа работа. Понатаму, поради потребата да се задржи предложениот пронајдок во тајност, на Алберт не му е дозволено да се консултира со надворешни експерти (Noveck 2006) .

Оваа ситуација го погоди професорот по право, Бет Новек, како целосно скршен. Во јули 2005 година, делумно инспирирана од Википедија, таа креираше блог пост со наслов "Peer-to-patent: A Modest Proposal", кој повика на отворен систем за рецензија за патенти. По соработката со Канцеларијата на САД за патенти и трговски марки и водечки технолошки компании како што се IBM, Peer-to-Patent започна во јуни 2007 година. Бирократијата од речиси 200 години и група адвокати се чини дека е малку веројатно место за барање иновации, но Peer-to-Patent прави прекрасна работа за балансирање на интересот на секого.

Слика 5.9: работно однесување меѓу партнерите. Репродуцирано од Бестор и Хемп (2010).

Слика 5.9: работно однесување меѓу партнерите. Репродуцирано од Bestor and Hamp (2010) .

Еве како функционира (слика 5.9). Откако пронаоѓачот се согласува дека нејзината апликација оди преку преглед на заедницата (повеќе за тоа зошто таа може да го стори тоа за момент), апликацијата е објавена на веб-страница. Следно, апликацијата се дискутира од критичарите на заедницата (повторно, повеќе за зошто тие може да учествуваат во еден момент), и примери за можна претходна уметност се лоцирани, коментирани и поставени на веб-страница. Овој процес на дискусија, истражување и поставување продолжува, се додека, на крајот, заедницата на рецензенти гласа за избор на првите 10 парчиња сомнителни претходни уметности, кои потоа се испраќаат до испитувачот на патент за преглед. Патентниот испитувач потоа спроведува сопствени истражувања и во комбинација со влезот од Peer-to-Patent прави пресуда.

Да се ​​вратиме во патентот на САД 20070118658 за формат за предупредување за управување со кој може да се избере корисник. Овој патент беше подигнат на Peer-to-Patent во јуни 2007 година, каде што беше прочитан од Стив Пирсон, висок софтверски инженер за IBM. Пирсон беше запознаен со оваа област на истражување и идентификуваше дел од претходната уметност: прирачник од Интел насловен "Технологија за активно управување: брз упатство за упатство", кој беше објавен две години порано. Наоружан со овој документ, како и други претходни уметности и дискусија од заедницата Peer-to-Patent, испитувачот на патент започна детален преглед на случајот и на крајот ја отфрлил пријавата за патент, делумно поради прирачникот Интел кој беше лоциран од Пирсон (Noveck 2009) . Од 66 случаи кои имаат завршено Peer-to-Patent, речиси 30% биле одбиени првенствено врз основа на претходна уметност пронајдена преку Peer-to-Patent (Bestor and Hamp 2010) .

Она што го прави дизајнот на Peer-to-Patent особено елегантен е начинот на кој луѓето стануваат луѓе со многу конфликтни интереси за сите да играат заедно. Пронаоѓачите имаат поттик да учествуваат бидејќи патентната канцеларија побрзо ги разгледува апликациите Peer-to-Patent од патентите што минуваат низ традиционалниот процес на тајна проверка. Рецензентите имаат поттик да учествуваат со цел да се спречат лошите патенти, а многумина изгледаат како да го најдат процесот пријатно. Конечно, канцеларијата за патенти и испитувачите на патенти имаат поттик да учествуваат, бидејќи овој пристап може само да ги подобри нивните резултати. Тоа е, ако процесот на разгледување на заедницата открие 10 бескорисни парчиња на претходно уметност, овие бескорисни парчиња може да бидат игнорирани од страна на испитувачот на патентот. Со други зборови, соработникот-до-патент и испитувач на патентот треба да бидат добри или подобри од испитувачот на патентот кој работи во изолација. Оттука, отворените повици не секогаш ги заменуваат експертите; понекогаш им помагаат на експертите да ја подобрат работата.

Иако Peer-to-Patent може да изгледа различно од наградата Netflix и Foldit, тој има слична структура во која решенијата се полесно да се проверат отколку да генерираат. Откако некој ќе го произведе прирачникот "Технологија за активно управување: брз упатство за упатство", релативно е лесно - за испитувачот на патент, барем - да потврди дека овој документ е пред уметност. Сепак, наоѓањето на прирачникот е доста тешко. Peer-to-Patent исто така покажува дека проектите за отворен повик се можни дури и за проблеми кои очигледно не се подложни на квантификација.