1.2 Mirë se vini në moshën dixhitale

Epoka dixhitale është kudo, po rritet dhe po ndryshon atë që është e mundur për kërkuesit.

Premisa qendrore e këtij libri është se mosha digjitale krijon mundësi të reja për kërkime sociale. Studiuesit tani mund të vëzhgojnë sjelljen, të bëjnë pyetje, të bëjnë eksperimente dhe të bashkëpunojnë në mënyra të cilat thjesht ishin të pamundura në të kaluarën e afërt. Së bashku me këto mundësi të reja vijnë rreziqe të reja: studiuesit tani mund të dëmtojnë njerëzit në mënyra që ishin të pamundura në të kaluarën e afërt. Burimi i këtyre mundësive dhe rreziqeve është kalimi nga mosha analoge në moshën digjitale. Ky tranzicion nuk ka ndodhur të gjitha në të njëjtën kohë - si një kalim i dritës që ndizet - dhe, në fakt, ende nuk është i plotë. Sidoqoftë, ne kemi parë mjaft deri tani të dimë se po ndodh diçka e madhe.

Një mënyrë për të vënë re këtë tranzicion është të kërkosh ndryshime në jetën tënde të përditshme. Shumë gjëra në jetën tuaj që kanë qenë analoge tani janë dixhitale. Ndoshta keni përdorur për të përdorur një aparat fotografik me film, por tani përdorni një aparat fotografik dixhital (i cili ndoshta është pjesë e telefonit tuaj të mençur). Ndoshta keni përdorur për të lexuar një gazetë fizike, por tani keni lexuar një gazetë në internet. Ndoshta ju keni përdorur për të paguar për gjërat me para të gatshme, por tani ju paguani me një kartë krediti. Në secilin rast, ndryshimi nga analog në dixhital do të thotë që më shumë të dhëna rreth jush po kapen dhe ruhen digjitale.

Në fakt, kur shihet në tërësi, efektet e tranzicionit janë të habitshme. Sasia e informacionit në botë po rritet me shpejtësi dhe më shumë se ky informacion ruhet në mënyrë digjitale, gjë që lehtëson analizën, transmetimin dhe bashkimin (figura 1.1). Të gjitha këto informacione digjitale janë quajtur "të dhëna të mëdha". Përveç këtij shpërthimi të të dhënave digjitale, ekziston një rritje paralele në qasjen në fuqinë informatike (figura 1.1). Këto tendenca - shuma në rritje e të dhënave digjitale dhe rritja e disponueshmërisë së informatizimit - ka të ngjarë të vazhdojë në të ardhmen e parashikueshme.

Figura 1.1: Kapaciteti i ruajtjes së informacionit dhe fuqia informatike janë në rritje dramatike. Më tej, ruajtja e informacionit tani është pothuajse ekskluzivisht dixhitale. Këto ndryshime krijojnë mundësi të pabesueshme për kërkuesit socialë. Përshtatur nga Hilbert dhe López (2011), figurat 2 dhe 5.

Figura 1.1: Kapaciteti i ruajtjes së informacionit dhe fuqia informatike janë në rritje dramatike. Më tej, ruajtja e informacionit tani është pothuajse ekskluzivisht dixhitale. Këto ndryshime krijojnë mundësi të pabesueshme për kërkuesit socialë. Përshtatur nga Hilbert and López (2011) , figurat 2 dhe 5.

Për qëllime të kërkimit social, mendoj se elementi më i rëndësishëm i epokës digjitale është kompjuteri kudo . Duke filluar si makina me madhësi të dhomave që ishin në dispozicion vetëm për qeveritë dhe kompanitë e mëdha, kompjuterët po pakësohen në madhësi dhe po rriten në gjithësi. Secila dekadë që nga viti 1980 ka parë një lloj i ri i informatikë dalin: kompjuterat personale, laptopë, telefonat zgjuar, dhe përpunuesit tani ngulitur në "Internet i gjërave" (dmth, kompjutera brenda të pajisjeve të tilla si makina, watches, dhe thermostats) (Waldrop 2016) . Gjithnjë e më shumë, këta kompjuterë të kudogjendur bëjnë më shumë sesa thjesht llogarisin; ata gjithashtu ndjejnë, ruajnë dhe transmetojnë informacionin.

Për studiuesit, implikimet e pranisë së kompjuterëve kudo janë më të lehta për t'u parë në internet, një mjedis i matur plotësisht dhe i përshtatshëm për eksperimentim. Për shembull, një dyqan në internet mund të mbledhë lehtësisht të dhëna tepër të sakta rreth modeleve të blerjeve të miliona konsumatorëve. Për më tepër, mund të grupojë lehtë grupet e konsumatorëve për të marrë përvoja të ndryshme tregtare. Kjo aftësi për të randomizuar në krye të ndjekjes do të thotë që dyqanet online mund të kryejnë vazhdimisht eksperimente të kontrolluara me randomizim. Në fakt, nëse ndonjëherë keni blerë ndonjë gjë nga një dyqan në internet, sjellja juaj është ndjekur dhe ju jeni pothuajse me siguri keni qenë pjesëmarrës në një eksperiment, nëse e dini apo jo.

Kjo botë e matur plotësisht, plotësisht e randomizueshme, nuk po ndodh vetëm në internet; ajo po ndodh gjithnjë e më shumë kudo. Dyqanet fizike mbledhin tashmë të dhëna jashtëzakonisht të hollësishme të blerjes dhe po zhvillojnë infrastrukturë për të monitoruar sjelljen e blerjeve të konsumatorëve dhe përzier eksperimentimin në praktikën rutinore të biznesit. "Interneti i gjërave" do të thotë se sjellja në botën fizike do të kapet gjithnjë e më shumë nga sensorët dixhitalë. Me fjalë të tjera, kur mendoni për kërkimet shoqërore në epokën dixhitale ju nuk duhet të mendoni vetëm në internet , ju duhet të mendoni kudo .

Përveç mundësisë për matjen e sjelljes dhe randomizimin e trajtimeve, mosha dixhitale ka krijuar gjithashtu mënyra të reja për njerëzit që të komunikojnë. Këto forma të reja të komunikimit u lejojnë kërkuesve të zhvillojnë hulumtime inovative dhe të krijojnë bashkëpunim masiv me kolegët e tyre dhe publikun e gjerë.

Një skeptik mund të theksojë se asnjë nga këto aftësi nuk janë vërtet të reja. Kjo është, në të kaluarën, ka pasur përparime të tjera të mëdha në aftësitë e njerëzve për të komunikuar (p.sh. telegrafi (Gleick 2011) ) dhe kompjuterët po bëhen më të shpejtë afërsisht në të njëjtin nivel që prej viteve 1960 (Waldrop 2016) . Por ajo që mungon ky skeptik është se në një pikë të caktuar, më shumë se e njëjta gjë bëhet diçka e ndryshme. Ja një analogji që më pëlqen (Halevy, Norvig, and Pereira 2009; Mayer-Schönberger and Cukier 2013) . Nëse mund të kapni një imazh të një kali, atëherë ju keni një fotografi. Dhe, nëse mund të kapni 24 imazhe të një kali për sekondë, atëherë keni një film. Natyrisht, një film është vetëm një bandë e fotografive, por vetëm një skeptik ekstrem do të pretendonte se fotot dhe filmat janë të njëjta.

Studiuesit janë në procesin e bërjes së një ndryshimi të ngjashëm me kalimin nga fotografia në kinematografi. Ky ndryshim, megjithatë, nuk do të thotë se gjithçka që kemi mësuar në të kaluarën duhet të injorohet. Ashtu si parimet e fotografisë i informojnë ato të kinematografisë, parimet e hulumtimeve shoqërore që janë zhvilluar gjatë 100 viteve të fundit do të informojnë hulumtimin social që do të zhvillohet gjatë 100 viteve të ardhshme. Por ndryshimi gjithashtu do të thotë që ne nuk duhet të vazhdojmë të bëjmë të njëjtën gjë. Përkundrazi, ne duhet të kombinojmë qasjet e së kaluarës me aftësitë e së tashmes dhe të së ardhmes. Për shembull, hulumtimi i Joshua Blumenstock dhe kolegëve ishte një përzierje e hulumtimeve tradicionale të studimit me atë që disa mund të thërrasin shkencën e të dhënave. Të dy këto përbërës ishin të domosdoshëm: as përgjigjet e pyetësorëve, as regjistrimet e thirrjeve nuk ishin të mjaftueshme për të prodhuar vlerësime të larta të varfërisë. Në përgjithësi, hulumtuesit social do të duhet të kombinojnë idetë nga shkenca shoqërore dhe shkenca e të dhënave në mënyrë që të përfitojnë nga mundësitë e epokës digjitale; as vetja nuk do të jetë e mjaftueshme.