5.5.4 Aktivizo surprizë

Tani që keni njerëz heterogjenë që punoni së bashku në një problem shkencor kuptimplotë dhe ju keni vëmendjen e tyre të përqëndruar në atë se ku mund të jetë më e vlefshme, sigurohuni që të leni vend që ata të habisin. Është shumë e ftohtë që shkencëtarët e qytetarëve kanë etiketuar galaktikat në Galaxy Zoo dhe kanë palosur proteina në Foldit. Por, sigurisht, kjo është ajo që këto projekte janë projektuar për të mundësuar. Ajo që është edhe më e mahnitshme, sipas mendimit tim, është se këto komunitete kanë prodhuar rezultate shkencore që nuk ishin parashikuar as nga krijuesit e tyre. Për shembull, komuniteti Zoo në galaktikë ka zbuluar një klasë të re të objektit astronomik që ata e quajtën "bizele të gjelbra".

Shumë herët në projektin e Zoologjisë Galaxy, disa njerëz kishin vërejtur objekte të pazakonshme jeshile, por interesi në to u kristalizua kur Hanny van Arkel, një mësues i shkollës holandeze, filloi një fije në forumin e diskutimit të Zoologjisë Galaxy me titullin e ndezur: "Jepni Peas një Shansi ". Fije, e cila filloi më 12 gusht 2007, filloi me shaka:" A po grumbulloni ato për darkë ?, "" Stop bizele ", dhe kështu me radhë. Por shumë shpejt, zoote të tjera filluan të postonin bizele të tyre. Me kalimin e kohës, postimet u bënë më teknike dhe të detajuara, derisa postimet e tilla filluan të shfaqen: "Linja OIII (vija" pea ", në 5007 angstrom) që po ndjekin ndërrime drejt të kuqit si \(z\) rritet dhe zhduket në infra të kuqe në rreth \(z = 0.5\) , dmth është i padukshëm " (Nielsen 2012) .

Me kalimin e kohës, Zooitët gradualisht po kuptonin dhe sistemuanin vërejtjet e tyre për bizelet. Më në fund, më 8 korrik 2008 - pothuajse një vit më vonë - Carolin Cardamone, një student i diplomuar i astronomisë në Yale dhe anëtar i ekipit të Zoologjisë së Galaxy, u bashkua me thread për të ndihmuar në organizimin e "Gjuetisë Pea". Pasoi një punë më entuziaste dhe në korrik 9, 2009 një letër ishte botuar në Njoftimet mujore të Shoqërisë Mbretërore Astronomike me titullin "Zogjtë Galaxy Zonja e Gjelbër: Zbulimi i një Klase të Compact Galaxy Extremely Star Forming" (Cardamone et al. 2009) . Por interesi në bizele nuk përfundoi atje. Më pas, ata kanë qenë objekt i studimeve të mëtejshme nga astronomët në mbarë botën (Izotov, Guseva, and Thuan 2011; Chakraborti et al. 2012; Hawley 2012; Amorín et al. 2012) . Pastaj, në vitin 2016, më pak se 10 vjet pas postimit të parë nga një kopsht zoologjik, një letër e botuar në Nature propozoi Green Peas si një shpjegim të mundshëm për një model të rëndësishëm dhe të çuditshëm në ionizim të universit. Asnjë nga këto nuk u imagjinua kur Kevin Schawinski dhe Chris Lintott biseduan për Galaxy Zoo në një pijetore në Oksford. Për fat të mirë, Galaxy Zoo mundësoi këto lloj surpriza të papritura, duke u lejuar pjesëmarrësve të komunikojnë me njëri-tjetrin.